De VRT meldt dat bijna één op de vijf minderjarige sporters te maken krijgt met ernstig grensoverschrijdend gedrag. Het sluit naadloos aan met een bericht op de NOS over veertig jonge Nederlandse fotomodellen die afgelopen jaar melding gedaan hebben van ongewenste intimiteiten.  Iets verder vertelt een bekende Vlaamse schrijfster hoe het nu met haar gaat, nadat ze onlangs op de Nederlandse tv voor het eerst sprak over het seksueel misbruik door haar vader toen ze nog een klein meisje was.

Nog een volgend artikel verschijnt, wederom lokaal nieuws: de rechter veroordeelde woensdag een 25-jarige man tot een voorwaardelijke celstraf van dertig maanden en een geldboete van 600 euro voor mishandeling van zijn tien maanden oude stiefdochtertje.

In het buitenland eenzelfde teneur. In India blijven groepsverkrachtingen akelig onbestraft. Een Brits parlementslid stapt op na beschuldigingen van seksuele intimidatie. In Australië blijft huishoudelijk geweld jaar na jaar meer slachtoffers maken en wereldwijd volgen dodelijke schietpartijen elkaar op. Zoals in de Amerikaanse staat Texas, waar 26 mensen werden neergeschoten in een kerk tijdens de zondagsmis. De motieven van de dader, nota bene een ex-militair, waren volgens de lokale politie van familiale aard.

Naast de woede en onmacht die dergelijke berichten oproepen, kan ik niet anders dan afvragen wanneer het bij de mannen begon mis te lopen. In een Flintstones-achtige flashback stel ik me voor dat de man vroeger zijn macht aanwendde om zijn omgeving te beschermen. Zijn kracht om te werken of het kwade te beslechten. Wanneer is dat afgrijselijke misbruiken en nodeloos geweld erin geslopen vraag ik me dan af?

Ik kan me niet herinneren dat het nieuws gevuld was met meldingen over vrouwen die verdacht werden van seksuele misdrijven. Of die bloedbaden veroorzaakten in kerken of drukke winkelstraten. Vooralsnog zijn er ook nog geen huilende Hollywood binken via #metoo te bespeuren terwijl haast de ene na de andere (aspirant-) actrice haar schrijnend verhaal doet.

Natuurlijk is niet elke man per definitie slecht of elke vrouw goed maar wie niet ziet dat de balans wel erg scheef staat, is blind.

Veralgemenen is gevaarlijk maar vandaag doe ik het toch. Al ben ik er zelf één, voorlopig heb ik het even gehad met mannen.