Alex Kidd in Miracle World. Het zou zomaar een titel kunnen zijn van een fantastisch kinderboek. Maar lang voor Harry Potter en consoorten aan zet kwamen, was het een Sega spelletje dat mij meesleurde in de geweldige, fantasierijke wereld van videogames.

Het was 1987 en elke speelgoedwinkel of electrozaak pakte uit met Super Mario Bros en Kungfu Master op de Nintendo Entertainment System. De tienjarige ik schreef de Sint een briefje met “die wil ik!” maar de Goedheiligman bleek andere plannen te hebben. In plaats van de grijze vierkante Nintendo stond na een koude decembernacht plots een grote witte doos met blauwe ruitjes op de tafel van onze woonkamer. SEGA Master System stond erop in grote letters.

Eenmaal uitgepakt stond er een gitzwarte geblokte console te blinken naast het televisietoestel. Het allereerste spelletje dat het scherm mocht betoveren: Alex Kidd in Miracle World. Alleen het intromenu met dat aanstekelijk deuntje was op zich al geweldig. Je zag het hoofdpersonage hoog springen, zwemmen, bootje varen en in een soort van helikopter vliegen. Dit kon niet slecht worden, zeker als men toen gewoon was aan spelletes als Space Invaders en Amidar.

Alex Kidd stelde niet teleur: voor jonge gamers als ik indertijd was het de perfecte instap in de echte wereld van videogames. Het concept van compleet andere levels, verschillende voertuigen, powerups en een heel arsenaal aan bad guys in combinatie met intuïtieve controls: het was allemaal terug te vinden in Miracle World. Dat je de eerste paar keer flink wat gokwerk nodig had om (toen nog onbekende spel) papier-steen-schaar te winnen nemen we er maar bij.

We zijn intussen drie decennia later en deze game blijft voor mij een mijlpaal. Op één of andere manier is het ook altijd dichtbij gebleven. In het tijdperk van de eerste emulators was de lichting Master System exemplaren nooit veraf. Bij zowat elk platform waar ooit een Master System emulator voor ontwikkeld is (gaande van PC tot PSP tot Wii en Xbox), bleef Alex Kidd steeds de eerste rom die ik altijd even probeerde.

Mijn eigen zoon is 7 intussen. Speelt voorlopig voornamelijk Minecraft op iPad. Ik zou niets liever willen dan mijn oude Master System terug uit de kelder ophalen en aansluiten. Met een boekenrek vol met witte cartridge-doosjes die stuk voor stuk geweldig artwork hadden.

Zou hij het allemaal even leuk vinden als ik indertijd?  Misschien wordt het tijd dat ik dit binnenkort gewoon eens doe. De echte 8-bit van toen terug tevoorschijn halen en hopen dat ook hij de klik maakt. Met Alex Kidd in Miracle World lukt het bijna zeker.

Dit artikel verscheen op http://www.retrokings.nl, klik hier.